Petra (77 jaar) ging met haar zus boodschappen doen bij de Nettorama tot het opeens goed mis ging. Zonder vooraankondiging zakte Petra in elkaar.

Vanaf dat moment weet Petra niets meer. Door adequaat handelen van de medewerkers van Nettorama werd er gelijk gestart met reanimeren en kon de AED, die buiten de supermarkt hangt, ingezet worden. Met de ambulance die ook snel ter plekke was werd Petra naar het ziekenhuis vervoerd.

Eenmaal in het ziekenhuis kwam Petra weer bij kennis en begreep niet waarom ze opgenomen was. Het eerste wat in haar opkwam was een auto-ongeluk. De verbazing was groot toen ze te horen kreeg dat de opname een andere oorzaak had.

Waarom Petra de hartstilstand gekregen heeft was op dat moment niet duidelijk. Ze heeft in het verleden geen klachten gehad of andere ongemakken die er op konden wijzen dat dit zou kunnen gebeuren. Ook de artsen stonden voor een raadsel en wilden graag van de gebruikte AED de data uitlezen. Na toestemming is hier gevolg aan gegeven en met de uitgelezen data is een diagnose vastgesteld en behandelingsplan opgesteld.

Naar aanleiding van de diagnose is er besloten een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) bij Petra te plaatsen. Ze voelt zich daarbij op haar gemak en weet dat als er weer een hartritmestoornis optreedt de ICD de stoornis stopt. Voor de zus van Petra heeft dit een grote impact gehad. Maar ze is ook ontzettend dankbaar dat door de snelle hulpverlening haar zus gered is. Hieruit blijkt weer dat hulp binnen 6 minuten van levensbelang is.

In Oosterhout hangen inmiddels 72 AED’s die na een 112-melding binnen 6 minuten ingezet kunnen worden. Bezoek oosterhouthartveilig.nl voor informatie.