Oproep reanimeerders

De stichting Oosterhout Hartveilig komt graag in contact met toekomstige hulpverleners of hulpverleners die al een opleiding reanimatie en AED hebben gevolgd. Zij kunnen ingezet worden in de hulpverleningsketen bij een hartinfarct.

SMS-oproep

Bij een alarm krijgen deze hulpverleners van “112” een oproep (een SMS-Alert) en/of ze worden opgeroepen via een app. Een deel van de hulpverleners binnen de 6-minutencirkel krijgt de opdracht om direct ter plaatse te gaan en te starten met de reanimatie. Een ander deel krijgt de opdracht om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen en dan ter plaatse te gaan en te assisteren.

Snelle hulpverlening
Dankzij het functioneren in kleine gebieden, waarbinnen zich dus een AED bevindt met hulpverleners die bij een infarct oproepbaar zijn, kan de hulpverlening zeer snel op gang komen. Nog voor de ambulance ter plaatse is, kan al gestart worden met reanimeren en kan in principe de AED al aangesloten worden en zo nodig de eerste schok zijn toegediend.
Het streven is om in alle gevallen binnen 6 minuten in actie te kunnen zijn. Hiermee kunnen veel mensenlevens gered worden.

Verplichtingen ?
Een hulpverlener in nooit verplicht om te reageren op een oproep. Als deze niet in de buurt is, zich niet wel voelt of er gewoon geen goed gevoel over heeft op dat moment, mag een hulpverlener altijd – zonder afmelding – verstek laten gaan. Hij/zij hoeft zich hierover ook niet schuldig te voelen. We streven per AED ± 15 hulpverleners na zodat er altijd een voldoende aantal inzetbaar is.

Hulp in nood

Juridisch gezien zijn er ook geen verplichtingen als je een sms ontvangt en niet reageert. Anders ligt het als je wel ter plaatse gaat en, ondanks je kennis, niets doet. Van iedere burger, niet alleen van de erkende hulpverleners, wordt namelijk verwacht dat die zijn medemens in nood zoveel mogelijk helpt. Kun je reanimeren en/of de AED bedienen dan wordt op zo’n moment hulp van je verwacht. In de praktijk blijkt een daadwerkelijke weigering nooit iemand enig  probleem te hebben opgeleverd.

Meld je aan

Je kunt je als hulpverlener aanmelden bij de stichting HartslagNU. Deze stichting werkt samen met de meldkamer van de ambulancedienst en zorgt voor de oproepen van de burgerhulpverleners.
Aanmelden kan via www.hartslagnu.nl