
SMARTWATCH – Signalen herkennen en alarm slaan als het misgaat:
In Nederland kunnen zo duizenden levens worden gered.
Een smartwatch moet duizenden levens gaan redden. Radboudumc en TU Eindhoven ontwikkelen een horloge dat hartstilstanden herkent en alarm slaat. ,,Elke minuut die we eerder reanimeren, stijgt de overlevingskans.”
Jaarlijks krijgen ongeveer 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Zeven- tot achtduizend mensen overkomt dat zonder dat er iemand bij is om de hulpdiensten te alarmeren.
Om die groep te helpen wil de Hartstichting binnen enkele jaren een smartwatch op de markt hebben die hartstilstanden detecteert én automatisch 112 alarmeert. ,,We hebben een heel netwerk van burgerhulpverleners opgezet die snel ter plekke zijn als iemand in het openbaar een hartstilstand krijgt. Maar als dat gebeurt zonder dat er iemand in de buurt is, kunnen we weinig. Dat willen we veranderen”, verklaart Hans Snijder, directeur van de Hartstichting.
Onderzoeksgroepen van het Radboudumc in Nijmegen en de TU Eindhoven buigen zich nu over een speciale smartwatch. In het Radboudumc ligt al een eerste versie van een polsbandje klaar, vertelt cardioloog en hoofdonderzoeker Judith Bonnes. Als patiënten een operatie moeten ondergaan waarbij het hart wordt stilgelegd – bijvoorbeeld bij de plaatsing van een icd, een soort pacemaker – krijgen zij het bandje om. ,,Dat meet precies wat er bij een hartstilstand gebeurt. We proberen zoveel mogelijk data te verzamelen om de polsband goed te kunnen programmeren”, verklaart ze.
Het zwarte bandje met sensoren meet de hartslag, maar ook beweging. ,,Als iemands hart stopt en die persoon neervalt, dan zijn dat twee aanwijzingen dat het om een hartstilstand gaat en dat het alarm moet gaan”, verklaart collega- cardioloog en afdelingshoofd Niels van Roijen. Ook als iemand in zijn slaap een hartstilstand krijgt, kan een sensor signaleren dat diegene niet meer beweegt.
De Hartstichting wil een smartwatch die vrijwel 100 procent betrouwbaar is. Want, zo legt Snijder uit, het is natuurlijk niet de bedoeling dat de hulpdiensten steeds een vals alarm krijgen. Maar de polsband mag ook geen hartstilstanden missen.
Het is belangrijk dat een patiënt zo snel mogelijk wordt gereanimeerd. Per minuut dat het langer duurt, neemt de overlevingskans met 5 tot 10 procent af. Bovendien wordt het risico op hersenschade groter. Snijder: ,,We hebben de ambitie om het aantal onnodige overlijdens door hartstilstanden met duizenden terug te brengen. We denken hier echt levens mee te redden.”
,,En dat niet alleen”, zegt Van Roijen. ,,Het gaat ook om de manier waarop mensen overleven: met minder hersenschade. Als je snel en goed wordt gereanimeerd, hoef je er helemaal niets aan over te houden.”
Toch gaat het nog even duren voordat geïnteresseerden de smartwatch kunnen dragen. De Hartstichting hoopt binnen vijf jaar een product op de markt te krijgen. Iedereen is ervan overtuigd dat het gaat lukken; de techniek is ernaar, zeggen ze. Maar er zitten haken en ogen aan. Want mogen hulpdiensten bijvoorbeeld zomaar een woning binnen als zo’n horloge alarm slaat? De Hartstichting wil niet alleen de ambulance alarmeren, maar ook de reanimerende burgerhulpverleners. En willen mensen zo’n smartwatch wel dragen? Of brengt die een te grote psychische druk met zich mee?
Confronterend
,,Het kan confronterend zijn voor een gebruiker. Die kan het gevoel hebben altijd het bandje om te moeten hebben, omdat hij anders meer risico loopt. Daar moeten we goed naar kijken”, zegt Rik Vullings van de TU Eindhoven. Hij is projectleider van de tweede onderzoeksgroep die ook probeert te ontdekken welke mensen het meest aan zo’n smartwatch hebben. Vullings: ,,Natuurlijk zijn niet alle zeventien miljoen Nederlanders hierbij gebaat.”
Overigens is het nog de vraag hoe duur het apparaat wordt en of de aanschaf onder de zorgverzekering kan gaan vallen. De Hartstichting wil graag dat de smartwatch voor iedereen beschikbaar komt. Snijder: ,,Hij moet betrouwbaar én betaalbaar zijn. Alleen zo vergroten we de kans op overleven voor iemand die een hartstilstand krijgt terwijl er niemand in de buurt is.”
Bron; BNdeStem